Back on Track

Methodisch begeleiden ter voorkoming van langdurig schooluitval

Zuid-Limburg telde 777 voortijdige schoolverlaters. De bovenbouw VMBO had 98 uitvallers, twee keer het landelijk gemiddelde. Daarom heeft Leerplicht Westelijke Mijnstreek aan ZieZo Jeugd & Gezin gevraagd om een methode in te zetten die ervoor zorgt dat de jongere een passende plek vindt. Hiervoor zijn landelijke subsidies vanuit het onderwijs beschikbaar. 

De begeleidingsvorm Back On Track is een intensieve methode waarbij in drie maanden tijd geïnvesteerd wordt in het gezin en de leefomgeving van de jongere, om zo (negatieve) patronen te doorbreken en ervoor te zorgen dat de jongere weer zo snel mogelijk naar school gaat.

Er komt een gezinsplan waarin doelen en praktische afspraken worden benoemd. 

Vaak speelt schaamte en schuldgevoelens een rol bij de jongere, waardoor er belemmerende overtuigingen zijn. Begeleiding vanuit een vertrouwde sfeer en schoolberaad is essentieel. Daarbij gebruiken we onder andere vragenlijsten over de opvoedbelasting voor ouders en de competenties & kwaliteiten van jongere duidelijk te krijgen. Zo ontstaat er een compleet beeld. 

We gaan aan de slag vanuit een positieve benadering met de volgende kenmerken:

  1. Een directieve, duidelijke en vasthoudende aanpak;
  2. Vanuit veerkracht en positieve gezondheid;
  3. Systeemgericht;
  4. Het gebruik maken van Sociale Netwerk Strategie
  5. Een intensieve samenwerking met iedereen die een bijdrage kan leveren.

Ons gezamelijk doel is het stoppen van het schoolverzuim, en een passende plek voor iedere jongere. 

Denk je dat deze interventie helpend kan zijn. Neem dan vontact op met de betrokken leerlichtambtenaar of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0638938638.